Regeneracja obieraczek, ocieraczek do warzyw i zboża
Regeneracja obieraczek, ocieraczek do warzyw polega na:
- zdjęciu starej zużytej powierzchni ściernej
- wyczyszczeniu z rdzy powierzchni stalowych obieraczki
- naniesieniu kilku warstw nowej powierzchni ściernej
Powierzchnia ścierna może być wykonana na dwóch różnych wiązaniach klejowych:
- wiązanie magnezytowe
Grubość warstwy ściernej nie może być mniejsza niż 10mm, ponieważ może nastąpić pękanie struktury ściernej
- wiązanie polimerowe (żywiczne)
Możliwość nanoszenia cienkich warstw ściernych, na płytkie boki i dna obieraczek. Łatwość w myciu środkami chemicznymi i pod dużym ciśnieniem wody
Obie warstwy ścierne charakteryzują się:
- dużą koncentracją ziarna ściernego
- szybkim procesem obróbczym
- łatwością czyszczenia, mycia
- długą żywotnością
- powtarzalnością
- są ekologiczne
Elementem ściernym jest ziarno ścierne o wielkości 0,85-1,7mm, co sprawia, że obierane warzywa szybko są obierane, nie pozostawiają czarnych oczek.